אגסי עידו

הממלכה – מקום למלאכת הספר

ביום ששי, 1 במאי, נפתחה במושב חרות שבשרון "הממלכה" של הוצאת "אבן חושן".  זהו בית מלאכה לדפוס בלט ולכריכה אמנותית, שאפשר לראות בו את כל תהליך עשיית הספר, החל בנייר וכלה במוצר המוגמר. במשכן שנבנה בתקופת המנדט הבריטי יתקיימו גם סדנאות, קורסים והרצאות בנושאים הקשורים במלאכת הספר, ומעת לעת יהיו תערוכות והשקות ספרים.

 

idi agasi_1

המשורר חיים גורי ורעייתו, עוזי אגסי, מו"ל הוצאת "אבן חושן" ועידו אגסי

 

במקום יצאו לאור הספרים הביבליופיליים של הוצאת "אבן חושן", תוך שיתוף פעולה בין המו"ל עוזי אגסי לבנו אמן הספר עידו אגסי.
ביבליופיליה מתייחסת לאהבת הספר כחפץ גשמי בעל איכויות אמנותיות, ולא לאהבת קריאה בלבד. הביבליופיליים מעריכים מהדורות ראשונות או מיוחדות, הקדשות מעניינות וספרים עתיקים. "הספרים הביבליופיליים שלנו יוצאים במהדורות מצומצמות הנדפסות על נייר מיוחד המעובד ביד", מספר עוזי אגסי. "אלה מהדורות של ספרי שירה ממוספרים וחתומים ע"י המשורר והאמן המלווה".

לחנוכת "הממלכה" באו כ-300 איש, מכפר ורדים ועד באר שבע, וביניהם המשוררים חיים גורי, ישראל פנקס, רוני סומק ויורם טהר-לב והצייר ואמן התחריטים צביקה לחמן. בכניסה, על שולחן עץ ארוך, נפרשה מפה אדומה ועליה כיכרות לחם אחיד, עגבניות שרי ותותים אדומים וכתובות ברוסית לרגל 1 במאי. על שולחנות הסדנה הגדולים נפרשו כל ספרי הוצאת "אבן חושן", ובחדר העיון הוצגו המהדורות הביבליופיליות וספרות מקצועית. האורחים יכלו להתנסות בהדפסת בלט, ועל הדף שהופק נכתב באות הצבי: "הייתי בפתיחה של הממלכה".

 

תופר ספרים עד כניסת השבת

עידו אגסי נשאל לא אחת איך בחר במקצוע של כורך ספרים. או בלשונו: "איך בחור בשנות השלושים לחייו הגיע למקצוע כזה עתיק שעבר מן העולם?" הוא משיב: "גדלתי בבית מוקף ספרים ואמנות. אפשר לומר שמינקות הספרים עוטפים אותי, אך אין זה אומר שפניתי לקרוא אותם. דברים אחרים עניינו אותי. בשנת 1994, כשאבי פתח את הוצאת 'אבן חושן', הוא הציע לי להצטרף אליו, וזאת עשיתי ברצון רב. מאז אני אחראי לצד הביצועי של הפקת הכריכות".

היכן למד את המקצוע? "בארץ אין מקום שאפשר ללמוד בו כריכת ספרים. פשוט לימדתי את עצמי תוך כדי עשייה. בכלל יש לי גישה אוטודידקטית לחיים". הוא החל בכך כתחביב עוד כנער, ו"בזמן ששירתתי בצבא הייתי חוזר הביתה בסופי שבוע אחת לשבועיים ותופר ספרים עד כניסת השבת". לאחר שהשתחרר מהצבא, הוא מספר, "נכנסתי לעניינים בצורה יותר רצינית, ומאז אני עובד עם אבי על הוצאת ספרים במהדורות מיוחדות".

לעידו אגסי כובע נוסף שהתפתח עם השנים: הוא כורך ספרים במהדורות מיוחדות לאמנים בסדנאות תחריט ולאספנים, ומעורב בהפקות דפוס מיוחדות בארץ ובעולם. אגסי מספר: "הספרים שלי מושכים אותי אחריהם לירידים ולתערוכות במקומות מעניינים בעולם. העבודה הזאת ככורך ספרים הובילה אותי ליצור ספרי אמן משלי, ואותם אני מציג בתערוכות. בין השאר הוזמנתי להציג בשנה שעברה בקוריאה, בגרמניה ובאנגליה, והיתה לי תערוכת יחיד בסן פרנסיסקו.

"אחד הספרים המיוחדים שעיצבתי הוא 'בכל אדם יש ארבעה בנים' של המשוררת נילי דגן. המארז כולל שני ספרים בעברית ובאנגלית הכרוכים בעור, ביניהם חוצצת מגזרת המתכת 'רביעייה' של האמן דוד גרשטיין, ואליהם מצורפים תקליטורים בהפקת דודו אלהרר. היצירה נבחרה להיות מוצגת בין ספרי האמן בשדרת מעצבי הספרים הביבליופיליים של יריד הספרים ה-60 בפרנקפורט באוקטובר 2008.

נציגת הספרייה הלאומית בגרמניה גילתה התענינות רבה בספרי ובעקבות התערוכה בפרנקפורט הוזמנתי להיות אמן אורח ביריד ספרי אמן במרכז פומפידו בפריז ב-2009 ובשווייץ ב-2010".

 

מתוך כתב העת המקוון לשירה בעריכת שרית שץ, "עיין ערך שירה", גיליון 31